Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Keskustelua tulevista ja suunnittelun alla olevista miiteistä
Tilhet
Viestit: 741
Liittynyt: Ma 05.10.2009 21:29

Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja Tilhet » Pe 01.12.2017 7:45

Miitit ovat tunnetusti kätkötyypeistä iloisimpia, sosiaalisimpia ja harmittomimpia. Ne eivät esimerkiksi aiheuta merkittävää eroosiota ympäristössä eivätkä ne myöskään aiheuta saturaatioesteitä pysyvämmille kätköille. Edes huonosti järjestetyistä tai huolletuista miiteistä ei juurikaan koidu kenellekään mitään riesaa.

Silti kaikista kätkötyypeistä nimenomaan miiteille ja niiden järjestämiselle ilmaantuu toistuvasti uusia rajoitteita ja ehtoja. Onpa itselläni kokemusta siitäkin, miten yksittäiselle miitille annettujen julkaisuehtojen noudattaminen ei riittänytkään, vaan ehtoja muutettiin sitä mukaa kun niitä noudatti.

Yksi uusista (?) ehdoista tai säännöistä näyttää liittyvän "miittisarjoihin". Erinomaisen ansioitunut porvoolainen miittiaktiivi sai kuulla uusista säännöistä vasta suunnittelemisen vaivan nähtyään. Kesken jo aloitetun miittisarjan julkaisemisen kerrottiin tarkastajaviestissä näin: "Samaan sarjaan kuuluvia miittejä [- -] saa tulla samalta kätköilijältä 1/vko ja samassa paikassa 1/vko."

Miittien suunnittelijoiden olisi tietenkin hyvä tietää, mitä tarkoitetaan "sarjalla" ja "paikalla". Toivottavasti ne eivät ainakaan jää aina kulloisenkin miittijulkaisijan henkilökohtaisen harkinnan varaan. Yhdelle "paikka" on kaupunginosa, toiselle kunta (Kauniainen ja Inari samalla viivalla?) ja ei kai mikään estä katsomasta että maakunta tai Suomikin ovat paikkoja. Tässä tuskin tarkoitetaan niin sanottua miittipaikkaa, kuten tiettyä kahvilaa tai laavua.

Ehkä tämä sääntö on käytännössä laadittu nimenomaan pienen paikkakunnan joulukalenterimiittisarjat mielessä. Tosin ainakin minusta olisi vain hauskaa, jos vaikkapa Koillis-Helsingissä olisi puoli tusinaa keskenään kisailevaa joulukalenterimiittisarjaa. Ketä harrastukseen asianmukaisella leikkimielisyydellä ja huumorilla suhtautuvaa sellainen voisi mitenkään haitata?

On myös harmillista, mikäli joulusesonki-ilmiöiden vuoksi rajoitetaan koko loppuvuodenkin ajan mahdollisia miittisarjoja, mitä ikinä "sarjalla" tarkoitetaankaan. (Mikäli kaksi miittiä on jo "sarja", tarkoittaa uusi sääntö sitä, että yksi nimimerkki saa järjestää enintään yhden miitin viikossa yhdessä "paikassa".)

Hyvät miittienkin julkaisuvaltaa käyttävät kätkötarkastajat:

- Julkaiskaa kaikki yhteiset miittien järjestämistä rajoittavat säännöt. Valitkaa julkaisukanavat siten, että säännöt ja ehdot mahdollisimman hyvin tavoittaisivat kaikki niistä kiinnostuneet. Esittäkää samalla tarkennuksia ja esimerkkejä, mikäli käytetty käsitteistö on liian yleistä tai ympäripyöreää.

- Erotelkaa Groundspeakilta tulleet säännöt ja nk. Suomi-säännöt toisistaan. Julkaiskaa sekä Groundspeakin mahdollisesti antamat perustelut että omat perustelunne.

Ja nauttikaa kaikki joulukalenterimiittisarjoista 2017, ehkä jatkossakin joku innostuu järjestämään ainakin kertaviikkoisia adventtimiittejä.

Avatar
sikajack
Viestit: 248
Liittynyt: La 23.12.2006 15:44
Paikkakunta: Turku

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja sikajack » Pe 01.12.2017 9:55

Tilhet kirjoitti: Hyvät miittienkin julkaisuvaltaa käyttävät kätkötarkastajat:

- Julkaiskaa kaikki yhteiset miittien järjestämistä rajoittavat säännöt. Valitkaa julkaisukanavat siten, että säännöt ja ehdot mahdollisimman hyvin tavoittaisivat kaikki niistä kiinnostuneet. Esittäkää samalla tarkennuksia ja esimerkkejä, mikäli käytetty käsitteistö on liian yleistä tai ympäripyöreää.

- Erotelkaa Groundspeakilta tulleet säännöt ja nk. Suomi-säännöt toisistaan. Julkaiskaa sekä Groundspeakin mahdollisesti antamat perustelut että omat perustelunne.
Aloitan työn tekemisen säännöspohjasta. Työlainsäädännössä on yleisesti voimassa ns. työnantajan direktio-oikeus, eli oikeus antaa työn tekemistä koskevia määräyksiä. Suomen lainsäädännössä tämä löytyy työsopimuslaista (26.1.2001/55 ), jonka 3. luvun 1§:ssä sanotaan:
"Työntekijän on tehtävä työnsä huolellisesti noudattaen niitä määräyksiä, joita työnantaja antaa toimivaltansa mukaisesti työn suorittamisesta. Työntekijän on toiminnassaan vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan menettelyn kanssa."

Katson omalta osaltani olevani tähän velvoitteeseen sidottu vaikka olenkin (vain) vapaaehtoistyöntekijä. Työnantajallani Geocachingilla on siis oikeus antaa minulle työni tekemistä koskevia ohjeita ja määräyksiä ja olen työntekijänä velvollinen niitä noudattamaan.

Tarkastajille - sangen ymmärrettävistä syistä - kerrotaan etukäteen tulossa olevista sääntömuutoksista ja muista oleellisista seikoista. Nämä ovat tyyppiä "For Your Eyes Only", eli tarkastajille tiedoksi. Työnantaja on pidättänyt yleisen tiedottamisoikeuden itselleen.

Loppusyksystä tuli työnantajalta viesti, jossa annettiin soveltamisohje jo aikaisemmin voimaan tulleeseen "Event stacking" -kieltoon, eli kieltoon järjestää eventtejä liian lähekkäin ajallisesti ja paikallisesti. "Joulukalenterityyppiset" eventtisarjat olivat ilmeisesti aiheuttaneet pääkonttorilla pohdintaa ja siksi niistä annettiin ohje. Ohjeen mukaan sama henkilö saa tällaisessa sarjassa järjestää eventin vain kerran viikossa ja samaan sarjaan kuuluvat eventit eivät saa sijaita samassa paikassa. Sama paikka tässä tarkoittaa samaa paikkaa, ei samaa kaupunkia, samaa kuntaa, samaa maakuntaa taikka samaa maata. Maalaisjärkinen ratkaisu tähän on, etteivät eventit saa siljaita näkö- taikka huutomatkan päässä toisistaan. Sama puisto on sama paikka, mutta eri puisto samassa kaupungissa on jo eri paikka. Tästä ei ole tähän mennessä julkaistujen joulukalenterisarjojen suhteen tullut erimielisyyttä.

Koska tiedotusvastuu on työnantajalla, tarkastajat eivät julkaisseet yleistä kommunikeaa taikka muuta manifestia asiasta. Eventtien tekijöitä ohjeistettíin asiasta jos/kun he neuvoa kysyivät. Omalle kohdalleni sattui yksi joulukalenterieventtien sarja, jonka organisoija otti hyvässä ajassa etukäteen yhteyttä ja tiedusteli sarjan mahdollisuutta tulla julkaistuksi. Pääkonttorin soveltamisohje oli juuri saatu, joten oli helppoa vastata kysymykseen ja kertoa säännöt. Omasta puolestani voin todeta, että sarjan julkaiseminen sujui jouhevasti. Pyyntöni mukaisesti kaikki eventit tulivat etukäteen tarkastusjonoon, josta saatoin poimia ne käsittelyyni ja tarkastamisen jälkeen julkaista. Kaikki sovittu piti ja eventtien tekijät huolehtivat omasta osuudestaan mallikkaasti. Sarja julkaistiin tekijöiden toivomuksen mukaisesti.

Kysymykseen eventtejä koskevista "Suomi-säännöistä" on äärimmäisen helppo vastata: niitä ei ole yhtä ainutta. Eventtisäännöt löytyvät ohjenuorasta. Event stacking -kiellosta on yhteispohjoismaisen valmistelun tuloksena tehty "Suomi-sovellusohje", jonka mukaan jos eventtien välimatka on alle 30 kilometriä, edellisen eventin päättymisen ja seuraavan alkamisen välillä on oltava vähintään 5 tuntia. Itse sääntö on ohjenuorassa, sovellusohje paikallista tekoa.

Julkaisemani joulukalenterisarjan osalta onnistumisen tärkeimpänä edellytyksenä pidän avointa kommunikaatiota sarjan organisoijan ja tarkastajan/tarkastajien välillä. Kun asiat selvitettiin etukäteen ja sovitussa pysyttiin, kaikki meni sujuvasti.

Muut tarkastajat voivat halutessaan kertoilla omista ajatuksistaan. Tämä kommentti sisältää vain oman näkemykseni.

Joluluisin terveisin:
FGR5 / Jarkko

MUOKS: Vaikka kuinka oikolukee, aina löytyy kirjoitusvirhe taikka useampi. Loput saatte kaupanpäällisinä :-)
Muoksmuoks: Siis 3. luvun 1§:ssä, ei koko lain. Jokolhan muoksit olisi nyt tehty ...
Viimeksi muokannut sikajack, Pe 01.12.2017 10:38. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
//geonovice sikajack

Tilhet
Viestit: 741
Liittynyt: Ma 05.10.2009 21:29

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja Tilhet » Pe 01.12.2017 10:12

sikajack kirjoitti: Sama paikka tässä tarkoittaa samaa paikkaa, ei samaa kaupunkia, samaa kuntaa, samaa maakuntaa taikka samaa maata. Maalaisjärkinen ratkaisu tähän on, etteivät eventit saa siljaita näkö- taikka huutomatkan päässä toisistaan. Sama puisto on sama paikka, mutta eri puisto samassa kaupungissa on jo eri paikka.
Esiinnostamani porvoolaisesimerkki osoittaa jo yksinään, ettei "paikka"-sanaa (aluperin location?) suinkaan ole tulkittu näin, vaan käsittääkseni nimenomaan samana kaupunkina. Ainakin tällainen väärin(?)ymmärryksen vaara on ilmeinen.
sikajack kirjoitti: Event stacking -kiellosta on yhteispohjoismaisen valmistelun tuloksena tehty "Suomi-sovellusohje", jonka mukaan jos eventtien välimatka on alle 30 kilometriä, edellisen eventin päättymisen ja seuraavan alkamisen välillä on oltava vähintään 5 tuntia.
Samassakin puistossa siis sama kätköilijä saa järjestää viiden tunnin (Suomi-sääntö) välein miittejä vaikka ympäri vuoden, kunhan kyseessä ei ole " tällainen sarja" (mitä ikinä se sitten puolestaan tarkoittaa)?

EDIT: Kaikesta päätellen kyseessä on harkitsematon ja ehkä hölmökin "joulukalenterisääntö", jonka mukaan kukaan ei saa valmistaa yksin (tai kaksin tai edes viisikkona) kokonaista joulukalenteria, koska kaupan hyllylle mukamas mahtuu vain yksi kalenteri kerrallaan. Sellaisenaan sääntö vaikuttaa myös syrjivältä, koska se edellyttää aina vähintään 7 eri nimimerkin yhteistyötä, jotta jollakin paikkakunnalla tai seudulla voisi olla joulukalenterimiittisarja. Saahan sitä hölmöjä ja syrjiviäkin sääntöjä olla, ei siinä mitään. Oleellista on se, onko myös joulusesongin ulkopuolella kiellettyä, jos sama nimimerkki järjestää miittejä useamman viikossa tai peräti peräkkäisinä päivinä?
Viimeksi muokannut Tilhet, Pe 01.12.2017 12:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Saaruska
Viestit: 14
Liittynyt: La 20.12.2008 22:19
Paikkakunta: Raisio

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja Saaruska » Pe 01.12.2017 12:09

Pakko laittaa omaa kommenttia PHG:n joulukalenterin teosta.

Hullu idea miittikalenterin teosta syntyi Janin (jmiettin) päässä hyvissä ajoin syksyllä ja siitä sitten pienellä porukalla ensin puheltiin ja mietittiin asiaa. Ennen kuin otettiin yhteyttä tarkastajaan, tiedusteltiin Päijät-Hämeen geokätköilijöiden facebook-ryhmässä kätköilijöiden halukkuutta lähteä mukaan kalenterin tekoon. Sieltä löytyikin monta innokasta, joten aloitettiin kalenterin suunnitelmat oikein kunnolla. Ryhmässä tuli hyviä kysymyksiä kalenteriin, paikkoihin ja tekijöihin liittyen, joten kysymyksiä FGR5:lle lähetettiin tasaisin väliajoin ja mukavasti saatiinkin kaikki mieltä askarruttavat asiat selville. Kysymyksiä siis tehtiin juurikin tuohon ketjutussääntöön liittyen. Kun ohjeistus joulukalentereita varten tuli vielä erikseen, meilläkin oli vähän epäselvää mitä tarkoitetaan paikalla, mutta kysymällä tarkennusta homma selvisi.

Tarkastajan kanssa sovittiin etukäteen kaikki mahdollinen, jotta homma tarkastajan päässä olisi mahdollisimman simppeli ja helppo sitten kun miitit laitetaan julkaisujonoon. Tekijöille laadittiin ohje mittien tekemiseen niin että kuvaukset olivat kaikki samalla tyylillä. Ohje saikin paljon kiitosta, sillä mukana oli useampi kätköilijä, joka oli tekemässä nyt ensimmäistä miittiään tai ylipäätänsä ensimmäistä kertaa kuvausta. Yhdessä sovittiin milloin miitit laitetaan julkaisujonoon, jotta tarkastajan on helppo koota miitit itselleen ja katsoa ne läpi. FGR5 lupasi julkaista kaikki sitten samaan aikaan, kunhan kaikki on kunnossa. Pientä säätöä oli vielä lopussa miittien kanssa, mutta tieto kulki mainiosti sekä tekijöiden että tarkastajan ja mun välillä. Näin kaikki oli kartalla missä mennään ja sujuvuus oli taattu.

Ihan mahtava hetki oli silloin kun kaikki miitit saatiin julkaisuksi :)

Avatar
Mur_meli
Viestit: 167
Liittynyt: Pe 11.01.2008 19:09
Paikkakunta: Vantaa, Louhela

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja Mur_meli » Pe 01.12.2017 13:30

Lyhyestä virsi kaunis
* Kyllä, tämä sääntö koskee myös muuta kuin adventtiaikaa.
* Sarjassa on yleensä jollain tapaa yhteneväisiä piirteitä (IMHO), vaikka nimi ei antaisi sarjaa ilmi.

Mari / Mar_mot
Mur_meli
***************
^-^
=o=

Tilhet
Viestit: 741
Liittynyt: Ma 05.10.2009 21:29

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja Tilhet » Pe 01.12.2017 14:00

Mur_meli kirjoitti: * Kyllä, tämä sääntö koskee myös muuta kuin adventtiaikaa.
* Sarjassa on yleensä jollain tapaa yhteneväisiä piirteitä (IMHO), vaikka nimi ei antaisi sarjaa ilmi.
Arkikielessä sarja voidaan mieltää lyhimmillään pariksi. Oletettavasti yhteneväiseksi piirteeksi riittää yhteneväinen järjestäjänimimerkki. Olisi huomattavan paljon selkeämpää kirjata julkiseksi sääntö, jonka mukaan kukaan tai mikään nimimerkki/tiimi/henkilö ei saa järjestää viikon sisällä kuin enintään yhden miitin.

Ihan ookoo, kunhan sääntö on kaikille yhteinen ja julkinen.

(Sääntö on toki hölmö - mikä poru syntyisikään, mikäli samanlainen sääntö ulotettaisiin muunkintyyppisiin kätköihin! Tai no, nimenomaan niissä kaikissa muun tyyppisissä kätköissä pakollinen viikon harkinta-aika voisi usein ollakin paikallaan ja mielekäs sääntö.)

jmiettin
Viestit: 222
Liittynyt: Su 16.11.2014 19:27
Paikkakunta: Lahti

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja jmiettin » Pe 01.12.2017 14:33

Siis tämähän on lähtenyt muistaakseni siitä jostain typerästä ei suomalaisesta kätköilijästä, joka oli pitänyt samassa mestassa joka päivä miitin pirun pitkään. Syyttäkäämme häntä.
if it ain't broke, don't fix it

Tilhet
Viestit: 741
Liittynyt: Ma 05.10.2009 21:29

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja Tilhet » Pe 01.12.2017 15:17

jmiettin kirjoitti:Siis tämähän on lähtenyt muistaakseni siitä jostain typerästä ei suomalaisesta kätköilijästä, joka oli pitänyt samassa mestassa joka päivä miitin pirun pitkään. Syyttäkäämme häntä.
Juu, sehän lienee selvää, että Seattlen pääkonttorin keskuudessa on syystä, toisesta tai useasta hahmotettu ongelmaksi se, että miittejä olisi jotenkin liikaa. Tähän hahmotettuun ongelmaan on vastattu lisäämällä (jo pitkään) rajoituksia ja uusia sääntöjä miittien järjestämiselle. Tuskin olen ainoa kätköilijä, jonka mielestä miittejä voisi pikemminkin olla vielä paljon enemmän (ja mielellään vielä lähempänä omia reittejä).

Syyt ja syylliset ovat tietenkin kiinnostavia, mutta kaikkinaisista seurauksista olisi ainakin yhtä tärkeä päästä yleisesti perille. Uskoakseni myös tarkastajien työ sujuisi sitä mukavammin mitä selkeämmät ja yksiselitteisemmät ovat heidän yhteiset tulkintansa ja linjauksensa pääkonttorin antamista ohjeista ja mitä laajemmin ne miittijärjestäjien keskuudessa tunnettaisiin.

Avatar
rauski
Viestit: 275
Liittynyt: Pe 04.07.2008 13:16
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja rauski » Pe 01.12.2017 21:06

Olisi kyllä todella mielenkiintoista tietää, miksi miittejä rajoitetaan Groundspeakin toimesta. Ei mene näin normaalin "wannabe" -kauppatieteilijän logiikkaan.
Onko kukaan kysynyt päämajasta?
"Maailmassa monta on ihmeellistä rasiaa..."

Avatar
Diksi
Viestit: 425
Liittynyt: Su 15.08.2010 21:09

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja Diksi » La 02.12.2017 10:09

Eikös se nyt ole hyvä, että vähän rajoitellaan, pysyy miittien laatu edes joltisenakin. En nyt sano, etteikö miittirykelmä voisi olla laadukas, mutta onhan se nähty miten kätkötrailien kanssa on käynyt. Löytyy toki laadukkaitakin traileja, mutta aika mitäänsanomatonta tusinatavaraa ne pääasiassa, ei ihmeellisiä elämyksiä. Sama effortti yhteen purkkiin, niin lopputulos ihan toinen. Onneksi näitäkin vuelä putkahtelee. Toisaalta ainahan voi todeta, että eipä kaikkiin miitteihin tarvitse osallistua. No ei tietty, mutta aika nopsaan voisi oma miittientekoinnostus lopahtaa, jos tuollaisia tusinamiittiputkia alkaisi olemaan harvase päivä. Miksi nähdä vaivaa ja käyttää aikaa, jos miittikalenteri muutenkin täynnä. Vaikka itselläkin pari ideaa kosahtanut noihin sääntöihin, niin hyvä moiset on olla olemassa.

Tilhet
Viestit: 741
Liittynyt: Ma 05.10.2009 21:29

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja Tilhet » La 02.12.2017 11:25

Diksi kirjoitti:En nyt sano, etteikö miittirykelmä voisi olla laadukas, mutta onhan se nähty miten kätkötrailien kanssa on käynyt. Löytyy toki laadukkaitakin traileja, mutta aika mitäänsanomatonta tusinatavaraa ne pääasiassa, ei ihmeellisiä elämyksiä. Sama effortti yhteen purkkiin, niin lopputulos ihan toinen.
On vähän vaikea ymmärtää tätä argumentointia. Huonot trailit puolustaisivat rajoituksia kaikkiin muihin kätkötyyppeihin, mutta nimenomaan ei miitteihin. Oli sitten kyseessä entisaikojen megojen ympärille syntyneet miittiryppäät, 121212-hulluttelu tai Geoseikkailijoiden Syyskarnevaali vuodelta 2013, niin ei ainakaan minulla ole niistä mitään muuta kuin hyvää sanottavaa - ikimuistoisia elämyksiä!

Tämä miittirypäs/traili -mielipidekeskustelu on jo aika off-topic suhteessa langan otsikkoon, joka on edelleen vastauksia vailla. Toisen vastanneen tarkastajan kokemus vallan ja tiedotusvastuun puuttumisesta on sinänsä kiintoisaa kuten myös toisen vastanneen tarkastajan ennakointi siitä, miten hölmöjä uusia sääntöjä joku ehkä joskus tulevaisuudessa yrittäisi kiertää. Mutta korostamani porvoolaisesimerkin osoittamiin vakaviin sisäisen ja ulkoisen tiedottamisen ongelmiin niistä ei löydy minkäänlaista ratkaisuyritystä. Siitä puhumattakaan, miten paljon haittaa (Groundspeak-)geokätköilyn ainutlaatuinen salaisten sääntöjen kulttuuri aiheuttaa harrastajille ja harrastukselle.

Avatar
Diksi
Viestit: 425
Liittynyt: Su 15.08.2010 21:09

Miittien ketjutuksesta yms

Viesti Kirjoittaja Diksi » La 02.12.2017 12:05

Tilhet kirjoitti: On vähän vaikea ymmärtää tätä argumentointia. Huonot trailit puolustaisivat rajoituksia kaikkiin muihin kätkötyyppeihin, mutta nimenomaan ei miitteihin. Oli sitten kyseessä entisaikojen megojen ympärille syntyneet miittiryppäät, 121212-hulluttelu tai Geoseikkailijoiden Syyskarnevaali vuodelta 2013, niin ei ainakaan minulla ole niistä mitään muuta kuin hyvää sanottavaa - ikimuistoisia elämyksiä!.
Niin, joko ymmärtää tai ei. Kätkötyyppi se miitti on siinä missä muutkin. Enemmänkin sitä mieltä, että satunnainen tusinapurkki menee aina välillä, mutta ei nyt aleta väsäämään miittejä ihan tilastomielessä. Mega on mega, kasaus/purkutalkoot ja cito sopii yhteyteen, mutta megalla oma ohjelmansa ja ei sotketa siihen nyt muita miittejä. Pitäisikö multin loggaamalla saada tradi ja myssemerkinnätkin? (Huono esimerkki). 121212 ainakin täällä pirkanmaalla nuo etäisyydet yms oli kunnossa. En nyt tiedä mitä hullutteluja siellä etelässä on ollut :) En vaan keksi, miksi ei voi pitää yhtä monipuolisempaa miittiä sen sijaan, että läjä ketjutettuja minimiajalla? Sellaiseenkin tullut osallistuttua ja en nyt keksi mitää muuta virkaa sellaiselle puoli tuntia miitissä ja tunti aikaa seuraavaan siirtymiseen kuin tilastokikkailu. Vielä nimetään sopivasti sopivin attribuutein... Kerta menee ehkä hauskana hullutteluna, toinen ei.

Mutta tässä tämä aiheen vierestä höpinä osaltani. Pointti tuli varmaan selväksi, jos sen haluaa ymmärtää. Jatkanpa ainakin itse omalla linjallani seuraavatkin viisi vuotta (?).

Tilhet
Viestit: 741
Liittynyt: Ma 05.10.2009 21:29

Re: Miittien ketjutuksesta yms

Viesti Kirjoittaja Tilhet » La 02.12.2017 14:27

Diksi kirjoitti:Kätkötyyppi se miitti on siinä missä muutkin.
Tottahan toki kätkörasian etsiminen ja löytäminen sekä nimimerkin kirjaaminen on yhtä lailla kiinteä osa geokätköilyä kuin on tuttujen tapaaminen ja kuulumisten vaihtaminen sekä uusien ihmisten kohtaaminen ja heihin tutustuminen. Ne ovat silti hyvin paljon eri asioita. On helppo kompata rauskia ja kummastella miksi nimenomaan jälkimmäistä toimeliaisuutta pyritään enenevästi rajoittamaan.

Kätkörasioiden kohdalla noudatetaan kaikkien tuntemaa ja hyväksymää 161 metrin maantieteellistä saturaatiosääntöä. Ajallisesti piilottamistiheyttä ei rajoiteta mitenkään, saati että mitenkään rajoitettaisiin rasioiden etsimistä tai löytämistä. Ihmisten kohtaamiseen ja toisten harrastajien tapaamiseen tarkoitettujen miittien kohdalla noudatetaan seuraavia saturaatio- ja tiheyssääntöjä, jotka samalla rajaavat myös osallistumismahdollisuuksia:

1) yksi kätköilijänimimerkki voi huolettomin mielin järjestää enintään yhden miitin viikossa (uusi julkaisematon ja vahvistamaton säännöstö; tietoa ei ole mitä tarkoittavat säännöstön termit "sarja" tai "paikka") ja
2) minkä tahansa miitin maantieteellinen etäisyys toiseen miittiin tulee olla yli 30 kilometriä, ellei ajallinen etäisyys ole vähintään 5 tuntia (julkaisematon ja vahvistamaton Suomi-sääntö).

Ainoa julkaistu sääntöuudistus kuluvalta syksyltä on tämä:
Groundspeak guidelines kirjoitti: Tapahtumaa ei saa järjestää matkakeskuksissa tai niiden läheisyydessä. Näitä ovat esimerkiksi Lentokentät, Matkustajasatamat, Rautatieasemat
Events cannot be held in or near transportation centers such as Airports, Cruise ship ports, Train stations
Rautatieaseman, matkustajasatamien, linja-autoterminaalien ja metroasemien rasittaman Helsingin keskusta-alueen näkökulmasta on kiinnostavaa saada joskus tietää sekin, miten päämajassa ja suomalaistarkastajien keskuudessa tulkitaan "near" eli "läheisyydessä". Ei tarvita monen sadan metrin saturaatiota, kun koko alue tippuu miittikartoilta tykkänään.
Viimeksi muokannut Tilhet, La 02.12.2017 17:37. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

Avatar
Kulpakko
Viestit: 246
Liittynyt: Ma 03.10.2011 9:34
Paikkakunta: Lepaa, Hattula

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja Kulpakko » La 02.12.2017 17:18

Tilhet aiemmin totesi: "Ihan ookoo, kunhan sääntö on kaikille yhteinen ja julkinen.". Kun tuon sanan "sääntö" muuttaisi muotoon "säännöt" ja lihavoisi tuon "julkinen", niin meikäläinenkin heittäisi kärrynpyörää ketterästi kuin kirjahylly :lol:

Me suomalaiset olemme sangen ihastuneita sääntöihin, joten en usko olevan mitään (ainakaan suurempaa) ongelmaa tällaisessa yhteydessä niiden noudattamisesta. Jos ne olisivat kuin Finlex, josta jokainen voisi hakea tarvitsemansa tiedon. Harvemmin kai poru tulee suoranaisesti säännöstä vaan siitä, että se tulee ikäänkuin "puskista"? Toki se harmi puretaan siihen sääntöön, kun oma ajatus (jota ei ole mieltänyt "laittomaksi") torpataan. Ja samalla saa osansa kätkötarkastajat. Ikävää, mutta inhimillistä.

Jep, tiedän tai ainakin kuvittelen että "ohjenuora" löytyy jostain com-sivun kätköistä. Tai löytyykin sellaiset yleisohjeet osittain suomenkiellelle käännettyinä. Ja kun aikani selasin, niin löysin maakohtaiset säännöt. Joissa ei sanaakaan miittien järjestämisestä (https://wiki.groundspeak.com/pages/view ... Id=9539685).

Tuo alustus siis siihen, että en ihmettele sitä, että tasasin väliajoin tulee sanomista säännöistä tai tarkastajien toimista / linjoista (ei fyysisistä :lol: ) jne.

Mutta miiteistä: ne minimimittaiset miittit ovat kyllä puhtaasti tai ainakin suurelta osin tilastomiittejä. Sellaisessa itsekkin muutaman kerran vierailleena. Tilastoja "kaunistamassa" :roll: Jo minimimitan nostaminen tuntiin voisi vähentää kikkailua. Toisaalta, keneltä se on pois, jos "nimi kirjaan ja purkeille"-miitit lisääntyvät? Hyvää kuvaa ne eivät ehkä kuitenkaan esim. ensikertalaiselle anna? Hyvä on, että lähekkäin olevien miittien välillä tulee olla reilusti väliä. Vaikka olemme kansana sääntöjä rakastavia, niin olemme myös hyvin hanakoita koittamaan keksiä tapoja kiertää niitä :lol:

Mielipide: parhaat miitit ovat laavumiittejä :) Niiden järjestämisen suurin ongelma lienee parkkipaikkojen ja puuhuollon osuus.

Leppoisaa kätköilyviikonloppua,
Kulpakko, tiimin naispuoleinen

Avatar
rauski
Viestit: 275
Liittynyt: Pe 04.07.2008 13:16
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja rauski » La 02.12.2017 17:31

"Ameriikka on iso maa" ja polttoaine on halpaa. Siellä toki voisivat pitää miittejä miten laajalla alueella heitä huvittaa. Suomessa on tolkutonta ajattaa ihmisiä ympäriinsä kymmeniä kilometrejä vieläpä eri päivinä, jos he syystä tai toisesta haluaisivat tavata toisia harrastajia toistuvasti. Ei kovin luonnonsuojelullisia asioita aja tämmöinen, kun kovin moni ei kuitenkaan ihan kävelemällä liiku.
Ja sitten vielä pitää nimetä eri tyyppi järjestäjäksi/ vastuuhenkilöksi. Pöhköä touhua.
"Maailmassa monta on ihmeellistä rasiaa..."

500_XL
Viestit: 35
Liittynyt: Su 01.09.2013 21:32
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja 500_XL » La 02.12.2017 19:58

Heitän tähän väliin tällaisen omakohtaisen kokemuksen maakohtaisista eroista miittien "ketjuttamisesta". Tänä keväänä kävästiin Texasissa megassa, niin samana päivänä oli neljä miittiä megan lisäksi, joista yksi oli megapaikalla. Kaikki oli muutaman mailin päässä toisistaan. Siellä ilmeisesti tulkitaan ohjesääntöjä huomattavasti löysemmin mitä Suomessa. :D

Avatar
rauski
Viestit: 275
Liittynyt: Pe 04.07.2008 13:16
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja rauski » La 02.12.2017 20:27

Eipä tullut yllätyksenä että siellä "Ameriikassa" heillä itellään sallitaan löysemmät pipot.
Tai sitten siellä ei ole vielä aivot jäätyneet.
"Maailmassa monta on ihmeellistä rasiaa..."

Tilhet
Viestit: 741
Liittynyt: Ma 05.10.2009 21:29

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja Tilhet » La 02.12.2017 21:15

Kulpakko kirjoitti:Jep, tiedän tai ainakin kuvittelen että "ohjenuora" löytyy jostain com-sivun kätköistä. Tai löytyykin sellaiset yleisohjeet osittain suomenkiellelle käännettyinä. Ja kun aikani selasin, niin löysin maakohtaiset säännöt. Joissa ei sanaakaan miittien järjestämisestä (https://wiki.groundspeak.com/pages/view ... Id=9539685).
Kulpakko-tiimin naispuoleisen havainnot ovat hyvin osuvia - julkaistuja miittisääntöjä ei löydä etsimälläkään. Ja hänen linkittämänsä sivu on oikein hyvä kaikkien miittisääntöjen julkisiksi tekemiseen muiden mielekkäiden tiedotuskanavien lisäksi.

jmiettin
Viestit: 222
Liittynyt: Su 16.11.2014 19:27
Paikkakunta: Lahti

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja jmiettin » Ma 04.12.2017 7:39

Tilhet kirjoitti: Siitä puhumattakaan, miten paljon haittaa (Groundspeak-)geokätköilyn ainutlaatuinen salaisten sääntöjen kulttuuri aiheuttaa harrastajille ja harrastukselle.
Jos siitä tulee itku ja poru että "kaikki mulle heti nyt"-tyyli ei toimi niin turha siitä muita on syyttää. Täällä PHG Tonttujen organisaatio oli ensin yhteydessä tarkastajaan ja sitten vasta alkoi koko homman lopullinen suunnittelu. Matkan aikana ryhmässä tulleiden mahdollisten sääntörajoitusten vaikutukset tarkistettiin ajoissa ennen tapahtuman suunniteltua ajankohtaa. Kaikki saivat osallistua keskusteluun ja ongelmien vaikutusten selvittelyyn, josta sitten lopulta yksi henkilö hoiti viestinnän tarkastajan kanssa ja saimme hyvät ja tarkentuneet ohjeistukset miten toimia. Jos koimme jo itse ajatuksissamme että voisiko jokin toiminta malli olla kytköksissä ketjutussääntöihin niin ne kysyttiin ja vielä varmistettiin että ymmärrettiin.

Näillä eväillä tämä PHG tonttujen Jouluinen kalenteri saatiin tänne aikaan.

Myös kaikissa muissakin kätköilyn epäselvissä asioissa kannattaa ensin lukaista ohjeet läpi ja jos vielä on epäselvää niin ottaa rohkeasti ajoissa yhteyttä tarkastajiin. Näin välttyy pahalta mieleltä, jota täälläkin ja monissa keskusteluissa ovat lukijat saaneet havaita. Ja tuo että heti pitää alkaa vääntämään säännöistä vastaan tai sitten jopa keksimään ne porsaan reiät, niin lopputulemana vain sääntökiemurat pahenee.
if it ain't broke, don't fix it

Neofytos
Viestit: 67
Liittynyt: Pe 09.03.2007 15:39

Re: Kaikki miittisäännöt julkisiksi

Viesti Kirjoittaja Neofytos » Ma 04.12.2017 9:51

[quote="jmiettin"]
Myös kaikissa muissakin kätköilyn epäselvissä asioissa kannattaa ensin lukaista ohjeet läpi ja jos vielä on epäselvää niin ottaa rohkeasti ajoissa yhteyttä tarkastajiin. Näin välttyy pahalta mieleltä, jota täälläkin ja monissa keskusteluissa ovat lukijat saaneet havaita. Ja tuo että heti pitää alkaa vääntämään säännöistä vastaan tai sitten jopa keksimään ne porsaan reiät, niin lopputulemana vain sääntökiemurat pahenee.
[/quote]

Juurikin näin keskustelulla tarkastajien kanssa yleensä löytyy se paras tapa jolla kätkönsä tai eventtinsä saa julkaistuksi. Joskus kannattaa nähdä itsekin vähän vaivaa etukäteen. Tuo tarkkojen sääntöjen esiinhuutaminen näyttää aikalailla siltä että haluttaisiin juurikin kaivella niitä porsaanreikiä johon sitten vedota.

Tuo eventtienkin ohjenuora on kyllä aika selkeä kun sen vain haluaa ymmärtää. Jos siitä haluaa poiketa niin kyllä tarkastajat oikeasti keskustevat syistä ja ratkaisuista. Toki hieman kannattaa katsoa myös peiliin miten asioita tuo esille ja missä ja miettiä olisinko voinut toimia toisin jos lopputulos ei miellytä. Kaikki kunnia vapaaehtoisesti omaa aikaansa käyttäville tarkastajille.

Eikä tuolla nykyiselläkään ohjenuoralla ole noihin tusinamiitteihin ollut laajempaa vaikutusta. Vieläkin näkyy näitä 30 min. ruokailu-/kahvitauko miittejä milloin missäkin kunnassa tilastojen kaunisteluksi. Eventin järjestäjä saapuu viimeisenä ja lähtee 1 heti kun vain mahdollista. Paikallisten jäädessä vielä turisemaan. Sellainen 1 tunnin minimivaadekaan ei olisi pahitteeksi. Sen kyllä jaksaa eventin järjestäjä olla paikalla jos tosissaan miittiä haluaa järjestää. Mutta tähän se mennee ellei yhtään ajatella miten toimitaan.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Miitit”